Czy normy etyczne są przykazaniami? (Diametros, 2006)
W niniejszym artykule próbuję bronić tezy, że najlepsze wyjaśnienie istnienia i obowiązywania powszechnych, obiektywnych i bezwarunkowych norm moralnych oferują teistyczne teorie etyczne (TET). Według nich Bóg jest jedynym absolutnym i osobowym gwarantem moralności. Przewaga TET nad innymi nieredukcyjnymi teoriami etycznymi (tzn. teoriami natury ludzkiej i teoriami wartości moralnych) polega na następujących czynnikach: prostota, siła eksplanacyjna, normatywność i personalna analogia. Istnieją rożne odmiany TET. Jedną z nich jest etyka Bożych przykazań (EBP), która głosi, że Bóg bezpośrednio stwarza normy moralne wolnym aktem Boskiej woli i że “być dobrym” znaczy “być nakazanym przez Boga”. Ostatnia część artykułu stanowi polemikę z etycznym relatywizmem. W moim przekonaniu tylko EBP przezwycięża relatywizm zarówno w teorii jak i w praktyce.