Skrytość Boga i pobożna dekonstrukcja - czyli jak (nie) czytać Mikołaja z Kuzy (Diametros, 2019)
W artykule podejmuję polemikę z zaproponowaną przez Dorotę Bryllę filozoficzną interpretacją dialogu Mikołaja z Kuzy De Deo abscondito i z jej koncepcją teologii apofatycznej - jako egzemplifikacją podejścia szerzej rozpowszechnionego wśród filozofów religii i historyków idei. Prezentuję także własną, alternatywną interpretację tekstu Kuzańczyka – i szerzej – postawy apofatycznej. Wskazuję też na konsekwencje mojej interpretacji w kontekście filozofii Boga i religii.
Keywords: Mikołaj z Kuzy; teologia apofatyczna; Bóg; ukryty; dekonstrukcja; filozofia Boga; filozofia religii