Pluralizm logiczny a relatywizm w logice (Diametros, 2018)
Celem artykułu jest analiza sytuacji logiki współczesnej w aspekcie pytania o związek pluralizmu systemów logicznych z relatywizmem w logice. Poszukuję odpowiedzi na pytania: Czy wielość logik, a dokładniej wielość i różnorodność systemów skonstruowanych przez logików, da się w jakiś racjonalny sposób usprawiedliwić? Czy pluralizm w logice nieodzownie prowadzi do uznania tezy relatywizmu? Czy we współczesnej filozofii logiki logiczny relatywizm jest zabobonem czy też poglądem prawdziwym i należycie uzasadnionym?
Keywords: system logiczny; pluralizm w logice; relatywizm; Zasada Tolerancji; Rudolf Carnap; J.C. Beall; Greg Restall; Józef M. Bocheński