Argument Williamsona przeciwko KK-tezie (Diametros, 2017)
KK-tezę wyrazić można jako następujące twierdzenie: "Jeżeli podmiot wie, że p, to zawsze jest w stanie wiedzy o tym, że wie, że p". Teza ta w historii filozofii przyjmowana była jako pewnik, jednakże we współczesnej epistemologii budzi ona liczne kontrowersje i jest istotnym elementem sporu dotyczącego modelu wiedzy. Jednym ze znaczących głosów przeciwko KK-tezie jest argument Timothy'ego Williamsona, opierający się na zaproponowanej przez niego zasadzie bezpieczeństwa wiedzy. Przedstawiona niżej polemika z argumentacją Williamsona składa się z dwóch części - w pierwszej pokazuję, że zasada bezpieczeństwa wiedzy jest niezgodna z modelem wiedzy Freda Dretskego. W drugiej wskazuję natomiast na nieścisłość zaproponowanego przez Williamsona sformułowania zasady bezpieczeństwa wiedzy, która pozwala na podważenie tezy, według której implikuje ona fałszywość KK -tezy.
Keywords: KK-teza; teoria wiedzy; jasność wiedzy; Timothy Williamson; teoria informacji