Krytyka epistemicznej funkcji przekonań religijnych w świetle kognitywnych nauk o religii (Diametros, 2016)
Przekonania religijne i religia często interpretowane są z punktu widzenia ich społecznej funkcjonalności i motywowania do kooperacji, jak również przez pryzmat ich domniemanej prawdziwości. Proponuję, aby przekonania religijne i religię interpretować przez pryzmat wiązanej z nimi funkcji psychologicznej. Uważam także, że funkcja prospołeczna, prokooperacyjna jest ich przypadkową i nieistotną domeną, która może funkcjonować w oparciu o pewne mechanizmy właściwe psychologii plemiennej eksponującej granice międzygrupowe. Podkreślam, że odniesienie epistemiczne przekonań religijnych i religii nie jest ich celem. Przekonania te w pewnym sensie uodporniły się na krytykę, gdyż  skoncentrowane są  na spełnianiu funkcji psychologicznych. W artykule zwracam uwagę na ten kontekst w odniesieniu do kognitywnych nauk o religii.
Keywords: kognitywne nauki o religii; religia; funkcja epistemiczna; funkcja psychologiczna; kooperacja; pragmatyzm; P. Boyer; M. Inzlicht; A. M. Tullett; M. Good