Hare’a-Horgana-Timmonsa argument przeciwko deskryptywizmowi (Diametros, 2005)
W ostatnich latach, wraz z pojawieniem się nowej fali realizmu i nondeskryptywizmu, w metaetyce odżyły dawne spory pomiędzy kognitywizmem a nonkognitywizmem. Obecnie wśród metaetyków jednym z intensywniej dyskutowanych argumentów jest tzw. argument Moralnej Bliźniaczej Ziemi Terrence’a Horgana i Marka Timmonsa. Zaprezentowany został on w serii artykułów opublikowanych na początku lat dziewięćdziesiątych. Jednak podobny argument przedstawił o wiele wcześniej Richard Hare, choć uczestnicy dyskusji, toczącej się wokół Moralnej Bliźniaczej Ziemi pomijają go milczeniem. Po raz pierwszy pojawił się on w na początku lat pięćdziesiątych w The Language of Morals pod postacią argumentu Misjonarza i Wyspy Kanibali. Następnie Hare nadał mu nazwę Reductio ad Absurdum Deskryptywizmu w artykule wydanym w 1986 roku pod tym samym tytułem. Od tego czasu traktował go jako swoje podstawowe narzędzie krytyki deskryptywizmu. W niniejszym artykule (1) przedstawię argument Moralnej Bliźniaczej Ziemi, (2) zaprezentuję jego pierwowzór, oraz (3) zwięźle przedstawię jego krytykę.