Wspólnota pochodzenia jako argument w sporze darwinizm–teoria inteligentnego projektu (Diametros, 2013)
Teoria inteligentnego projektu głosi, że pewne zjawiska biologiczne i kosmiczne zostały zaprojektowane przez istotę inteligentną, która równie dobrze może być naturalna, jak nadnaturalna, i że projekt ten jest wykrywalny naukowo. Krytycy często wskazują, że podobieństwa między wszystkimi organizmami żywymi jednoznacznie świadczą o ich wspólnym pochodzeniu, przemawiając zarazem przeciwko teorii inteligentnego projektu i za teorią ewolucji, która jest dla nich jedynym sensownym wytłumaczeniem tego zjawiska. Okazuje się jednak, że argument ten jest nie do utrzymania, ponieważ podobieństwa mogą stanowić jednoznaczne świadectwo ewolucji tylko przy przyjęciu określonych (i spornych) filozoficznych założeń na temat tego, czym są racjonalne wyjaśnienia i czym jest nauka. Bez tych założeń teoria inteligentnego projektu pozostaje otwartą możliwością, która na dodatek nie jest sprzeczna ze wskazywanymi przez ewolucjonistów faktami.
Keywords: L. Agassiz; J. Coyne; K. Darwin; R. Dawkins; R. Owen; podobieństwa; wspólnota pochodzenia; projekt; projektant; Bóg; teoria ewolucji; teoria inteligentnego projektu