Filozofia dziejów, historiozofia czy filozofia historii? Próba definicji (Diametros, 2012)
Celem artykułu jest ukazanie specyfiki filozoficznej refleksji nad historią. W tym kontekście istotne staje się przedstawienie pojęć, którymi określa się ten rodzaj refleksji, a także obejmowany przez nią zakres problemowy. Filozofię dziejów, historiozofię i filozofię historii, należy więc rozpatrywać z konkretnej perspektywy badawczej, chociaż w potocznym rozumieniu pojęcia te stosowane są zamiennie.
Keywords: filozofia dziejów; historiozofia; filozofia historii; dzieje; historia; przeszłość; F. M. A. Wolter; A. N. Condorcet