William Ramsey o psychologii potocznej, racjonalności i pojęciu reprezentacji w naukach kognitywnych (Diametros, 2012)
W książce Representation Reconsidered, William Ramsey argumentuje przeciwko tezie, że naukowe (tj. kognitywistyczne) pojęcie reprezentacji mentalnych powinno zostać oparte na pojęciu reprezentacji zaczerpniętym z psychologii potocznej (tj. pojęciu reprezentacji mentalnych jako postaw propozycjonalnych, takich jak przekonania i pragnienia). Przedstawiony wywód ma za zadanie wykazać, że – wbrew temu, co twierdzi sam Ramsey – nawet jeśli potoczne pojęcie reprezentacji najprawdopodobniej nie stanie się częścią repozytorium pojęciowego kognitywistyki, to nie implikuje to, że przekonania, pragnienia czy racjonalność ludzkiego myślenia mogą zostać wyeliminowane z naturalistycznego rozumienia umysłu (systemu poznawczego) i procesów poznawczych. Kluczem do zrozumienia tego faktu jest ujęcie systemów poznawczych jako hierarchicznych, wielopoziomowych mechanizmów.
Keywords: eliminatywizm; osobowe/subosobowe; psychologia potoczna; racjonalność; reprezentacja mentalna; William Ramsey