Witalistyczno-egzystencjalistyczna interpretacja pierwszej filozofii Wittgensteina (Diametros, 2011)
W artykule zaprezentowanych jest pięć argumentów na rzecz witalistyczno-egzystencjalistycznej interpretacji pierwszej filozofii Wittgensteina. Wskazuje się na inter-tekstualne powiązania Traktatu z witalistyczną tradycją transcendentalną rozwijaną w XIX wieku przez Diltheya, a także przez Royce’a. Zwraca się również uwagę na rozmaite typy interpretacji pierwszej filozofii Wittgensteina. Interpretacja witalistyczno-egzystencjalistyczna nie ignoruje zawartości logicznej Traktatu.