Opis faktów a ocena - od mitu do oczywistości (Diametros, 2010)
Tematem artykułu jest rozróżnienie: opis faktów / ocena. Rozróżnienie to jest przedmiotem zainteresowania zarówno filozofii jak i teorii dziennikarstwa. W tekście rozważane jest jedno z założeń wspierających przekonanie, że dziennikarze powinni wyraźnie oddzielać opis faktów od ich oceny – założenie, że można oddzielić opis faktów od oceny. Przedstawiam różne interpretacje tego założenia. Wskazuję na istnienie związku pomiędzy tezą o możliwości oddzielenia opisu od oceny a przeświadczeniem, że ze swej istoty opis faktów jest czymś obiektywnym, a ocena lub wartościowanie subiektywnym, a następnie krytykuję to drugie przekonanie. Przedstawione argumenty nie mają na celu podważenia samego rozróżnienia "opis faktów / ocena". Tym, co staram się podważyć, są metafizyczne uzasadnienia i interpretacje tego rozróżnienia.