Problem brudnych rąk. Jak może być złe robienie tego, co słuszne? (Diametros, 2010)
W swoim artykule, wychodząc od pracy M. Walzera Political Action: The Problem of Dirty Hands skupiam się na tzw. problemie brudnych rąk. Szczególnie w sferze politycznej człowiek może stanąć przed wyborem działań, z których żadnego nie jest w stanie zaakceptować z moralnego punktu widzenia. Staje niejako w tragicznej sytuacji, w "moralnej ślepej uliczce". Dla kogoś, kto pragnie z jednej strony w odpowiedni sposób wypełniać postawione przed nim zadania, a przy tym zachować moralną integralność, problem brudnych rąk ma fundamentalne znaczenie. Analizując różne stanowiska w sprawie problemu brudnych rąk pokazuję, że w debacie panuje pewien pojęciowy zamęt, a także staram się wykazać ich mocne i słabe strony.