De re i de dicto (Diametros, 2009)
Celem artykułu jest systematyzacja najczęściej stosowanych w filozofii rozróżnień de re/de dicto. W pracy wyróżniono główne konteksty, w których te rozróżnienia występują i podano ich syntaktyczną, semantyczną oraz pragmatyczną definicję. Artykuł składa się z czterech punktów, w których omówione są kolejno: 1) główne momenty w dawnych dziejach rozróżnienia de re/de dicto, 2) główne teoretyczne konteksty tego rozróżnienia, 3) współczesna próba systematyzacji rozmaitych wersji tego rozróżnienia, pochodząca od Thomasa McKaya i Michaela Nelsona oraz 4) podobna próba, dokonana przez autora, będąca pewnym uściśleniem systematyzacji McKaya i Nelsona.