Przyczynek do zagadnienia przyczynowości zaniechania (Diametros, 2009)
W tekście zajmuję się statusem kauzalnym zaniechania. Kwestia ta stanowi jeden z argumentów przeciwko traktowaniu zaniechania jako pełnoprawnego czynu. Po kolei rozważam kilka najczęściej przytaczanych w literaturze argumentów przeciwko uznaniu przyczynowego charakteru zaniechania, by pokazać, że w każdym przypadku są one nieprzekonujące. Następnie przechodzę do prezentacji rachunku logicznego znanego pod nazwą teorii „sees to it”, który ujmuje w poprawny sposób szereg intuicji dotyczących czynu, powinności czy też zdolności do czynienia. Z pomocą tego rachunku konstruuję ciekawy argument na rzecz przyczynowości zaniechania.