Filozofia szkoły z Kioto w świetle krytyki poglądów w Brahmajala Sutcie (Diametros, 2007)
Celem niniejszego tekstu jest wskazanie na problem związany z traktowaniem filozofii szkoły z Kioto jako filozofii buddyjskiej, co jest powszechnym trendem wśród badaczy zajmujących się tym zagadnieniem. Problem ten jest poważny, ponieważ – w moim przekonaniu – prowadzi do dezinterpretacji zarówno buddyzmu, jak i stanowiska szkoły, i to niezależnie od faktu, że jej przedstawiciele regularnie odwoływali się do idei buddyjskich. Kilka spośród takich odniesień zostanie zaprezentowanych w części pierwszej. Dalsze rozważania (w części drugiej) dotyczą analizy Brahmajāla Sutty, która zawiera krytykę 62 klas poglądów spekulatywnych, stąd wydaje się interesującym punktem odniesienia dla ewaluacji ewentualnej „buddyjskości” szkoły z Kioto. Część trzecia zostanie poświęcona wskazaniu wstępnych wniosków z dokonanych analiz, natomiast czwarta – wartościowej literatury dla osób zainteresowanych filozofią szkoły.