(untitled) (Diametros, 2023)
Dynamiczny rozwój technologii medycznych, za które możemy uznać stosowanie produktów leczniczych i procedur medycznych, wymaga refleksji odnoszącej się do sposobów zapewnienia bezpieczeństwa potencjalnych beneficjentów tego rodzaju oddziaływań (pacjentów) oraz osób stosujących takie sposoby leczenia (wykonujących zawody medyczne) w wymiarze zarówno prawnym, jak i etycznym. Dotyczy to w szczególności obserwowanego obecnie wpływu mediów na podejmowane w systemie ochrony zdrowia działania oraz indywidualne decyzje pacjentów o stosowaniu oferowanych leków i/lub procedur medycznych. W artykule prezentowane są wybrane przepisy prawne definiujące warunki stosowania produktów leczniczych oraz procedur medycznych o charakterze eksperymentalnym. Podstawowym elementem rozważań jest wskazanie prawnych uwarunkowań dla tego rodzaju wykorzystywania tak rozumianych technologii medycznych, także w szerszym tle – z dokonaniem charakterystyki uwarunkowań etycznych dla przekazu medialnego, w tym zapewnienia jego właściwej jakości dla ochrony zdrowia publicznego.