(untitled) (Diametros, 2019)
W artykule podejmuję polemikę z zaproponowaną przez Dorotę Bryllę filozoficzną interpretacją dialogu Mikołaja z Kuzy De Deo abscondito i z jej koncepcją teologii apofatycznej - jako egzemplifikacją podejścia szerzej rozpowszechnionego wśród filozofów religii i historyków idei. Prezentuję także własną, alternatywną interpretację tekstu Kuzańczyka – i szerzej – postawy apofatycznej. Wskazuję też na konsekwencje mojej interpretacji w kontekście filozofii Boga i religii.