(untitled) (Diametros, 2018)
W artykule porównane zostaną dwie metody wykorzystywane w projektowaniu strategii diagnostycznych. Pierwsza z nich to metoda określająca tzw. współczynnik predykcji. Druga opiera się na wykorzystaniu twierdzenia Bayesa. Zasadniczym celem artykułu jest zidentyfikowanie założeń epistemologicznych leżących u podstaw obu tych metod. Dla potrzeb realizacji tego celu rozważone zostaną przykładowe projekty jedno i wieloetapowej strategii diagnostycznej opracowanej z wykorzystaniem obu metod.