(untitled) (Diametros, 2014)
W prezentowanym artykule badam związki pomiędzy Schellingiańskim pojęciem nicości i Heideggerowskim “byciem”. Pokazuję, że pojęcie bycia, w filozofii Heideggera przed „zwrotem”, ma swoje źródło w Schellingiańskiej „nicości” – pierwszej potencji z Weltalter, jest rozwinięciem rzadkiej w filozofii Zachodu ontologicznej koncepcji, możliwym między innymi dzięki uwolnieniu się Heideggera od idei Boga.