(untitled) (Diametros, 2012)
Profesor Andrzej Staruszkiewicz wykorzystał swój artykuł o Newtonie w czasopiśmie dla nauczycieli fizyki do przeprowadzenia bezpardonowej krytyki francuskiego Oświecenia. Dla uzasadnienia surowej oceny kwalifikacji intelektualnych przedstawicieli tego nurtu, zwłaszcza Woltera, powołał się na opinię zagorzałego monarchisty Gaxotte’a. Przedstawił też naciąganą in-terpretację dwóch cytatów z książki Woltera o Newtonie jako rzekomy dowód braku zrozumienia przez niego fizycznych treści „Principiów”. Te i inne treści artykułu wydają się uzasadniać podej-rzenie jego autora o intencję zdyskontowania autorytetu z dziedziny fizyki dla narzucenia niespe-cjalistycznym czytelnikom swoich filozoficznych antypatii.