(untitled) (Diametros, 2012)
Przedmiotem prezentowanego tekstu jest teoria wyglądów (guise theory), której autorem jest Hector-Neri Castañeda. Koncepcja ta miała za zadanie pełnić rolę zunifikowanej teorii semantycznej, która mogłaby dać zadawalające wyjaśnienie problemów związanych m.in. z zagadnieniem identyczności oraz z odniesieniem nazw pustych. Celem artykułu jest przybliżenie samej teorii oraz wskazanie w jaki sposób przyczyniła się ona do renesansu koncepcji postulujących przedmioty nieistniejące. Przy okazji prezentacji głównych jej założeń wskazane zostało również to w jaki sposób Castañeda polemizuje z zarzutami Russella oraz jaki jest jej faktyczny związek z teoria przedmiotu. Część tekstu poświęcono głównym zarzutom kierowanym pod adresem teorii wyglądów.