(untitled) (Diametros, 2011)
Tematem artykułu jest filozofia społeczna i moralna amerykańskiego idealisty Josiaha Royce’a. Kluczowe pojęcia dla Royce’a, lojalność i wspólnota, objaśniane są i interpretowane w duchu heglizmu, filozofii Schopenhauera, chrześcijaństwa i amerykańskiego pragmatyzmu. Autor artykułu stawia tezę, że społeczne i etyczne poglądy prowadzą Royce’a (wbrew jego zamierzeniom) do pewnego rodzaju koncepcji utopijnego społeczeństwa, zwanego przez niego Wielką Wspólnotą.