(untitled) (Diametros, 2011)
Przedstawiona w pracy analiza dotyczy możliwości odpowiedzi, w oparciu o działanie automatów komórkowych, na nurtujące człowieka pytania dotyczące natury otaczającego go świata. W prezentowanym tekście opisany został najbardziej znany automat komórkowy – gra w życie, wraz z pojawiającymi się w nim zjawiskami. Automat Etn stał się popularny wśród naukowców i filozofów, gdyż obserwacja jego działania skłania do namysłu na temat natury przyrody. W pracy zostały przedstawione możliwe konsekwencje, wynikające z uznania, iż mechanizmy leżące u podstaw automatów komórkowych znajdują się również u podstaw naszego świata, do których należy ograniczenie: (a) możliwości redukcji zjawisk złożonych do prostszych (b) i przewidywalności zachowania zjawisk w ogóle. Tym samym tego typu rozważania wzbogacają naszą wiedzę o możliwej naturze przyrody i pozytywnie odpowiadają na postawione w tytule pracy pytanie.