(untitled) (Diametros, 2010)
Globalizacja polega na tym, że sieć interakcji międzynarodowych w dziedzinie ekonomiki i kultury obejmuje cały świat, a nie tylko jego poszczególne regiony. Procesy globalizacyjne są oceniane rozmaicie. Jedni uznają je za istotne zagrożenie, a inni za środek do rozwiązania rozmaitych problemów trapiących ludzkość. Ta druga perspektywa zakłada, że globalizacja zapewni względne ekwilibrium społecznej struktury świata. Dobrym przykładem problemów związanych z globalizacją jest zagadnienie dystrybucji dóbr deficytowych (w skali świata), np. żywności czy wody. Wymaganie, że dystrybucja ma być sprawiedliwa jawi się jako naturalne. Pomocne może być tutaj pojęcie sprawiedliwości partycypacyjnej wprowadzone w niniejszym artykule.