(untitled) (Diametros, 2010)
Sposób nauczania danej dyscypliny dyktowany jest jej specyfiką. Nie inaczej jest w przypadku etyki. Artykuł jest stąd próbą wyprowadzenia ze specyfiki nauczania etyki postulatów natury moralnej, jakich należałoby w jej uczeniu przestrzegać. Na treść artykułu składają się zatem trzy kwestie: najpierw zostaje wstępnie odróżniony fenomen moralności od etyki, która jest jego filozoficzną interpretacją, następnie przedstawiona została specyfika nauczania etyki wynikająca najogólniej z faktu swoistego napięcia pomiędzy jej teoretycznym charakterem a praktycznym przeznaczeniem, w ostatniej zaś części artykułu zostały sformułowane postulaty, jakich należałoby przy nauczaniu etyki przestrzegać.