(untitled) (Diametros, 2010)
Zdaniem Chomsky’ego lingwistykę należy traktować jako naukę przyrodniczą. Podstaw dla języka, przy założeniu, że musi on być narzędziem o charakterze nieciągłym i nieskończonym, dostarcza specyficznie ludzkie uposażenie biologiczne. Chomsky określa je mianem zdolności językowej w wąskim sensie. Natomiast zdolność językowa w sensie szerokim obejmuje wszystkie te mechanizmy, które są wykorzystywane przy wytwarzaniu języka, a które nie są specyficznie ludzkim wyposażeniem. Punktem wyjścia dla niniejszego omówienia biologicznych aspektów teorii Chomsky’ego będzie przedstawienie własności języka. Następnie opiszę teorię gramatyki uniwersalnej. Kwestie organu językowego, modularnego charakteru umysłu oraz teorię zdolności językowej w wąskim i w szerokim sensie wprowadzę po omówieniu gramatyki uniwersalnej. Osobno omówię wymagania stawiane przez Chomsky’ego lingwistyce, by tę można uznać za naukę przyrodniczą. Wreszcie spróbuję przedstawić relacje zachodzące między organem językowym, gramatyką uniwersalną i językami naturalnymi.