(untitled) (Diametros, 2009)
Artykuł składa się w istocie z trzech części. W pierwszej przedstawiam semantykę Romana Ingardena, kładąc szczególny nacisk na rolę języka w poznaniu i semantyczną treść. Rozróżniam dwa sformułowania klasycznej definicji prawdy u Ingardena i krótko je analizuję. W drugiej części przedstawiam formalno-semantyczną interpretację definicji prawdy Ingardena autorstwa Andrzeja Biłata. W trzeciej, najkrótszej części, przedstawiam własną interpretację teorii Ingardena przy użyciu kategorii aspektu.