(untitled) (Diametros, 2009)
Celem artykułu jest analiza problemów metodologicznych, związanych z prowadzeniem badań naukowych na pacjentach podlegających opiece paliatywnej, z punktu widzenia wymagań etyki badań naukowych oraz zasad bioetyki (etyki medycznej). Problem konfliktu norm moralnych przy wypełnianiu dwóch ról społecznych: badacza i fizjoterapeuty, przedstawiony zostanie na przykładzie prowadzonych przez dr A. Wójcik badań nad jakością życia pacjentów w ostatniej fazie choroby nowotworowej, podlegających domowej opiece paliatywnej, w tym opiece fizjoterapeutycznej. Biorąc pod uwagę normatywny aspekt metodologii jako paradygmatu rzetelnych badań naukowych szczególna waga przypisana zostanie do dwóch kwestii. Po pierwsze, do konfliktu ról fizjoterapeuty jako badacza oraz osoby sprawującej bezpośrednią opiekę nad nieuleczalnie chorymi pacjentami. Po drugie, do analizy specyficznych problemów moralnych i metodologicznych, związanych z badaniem subiektywnej jakości życia pacjentów onkologicznych w stanie terminalnym w kontekście konieczności przestrzegania dobrej praktyki badań naukowych.