(untitled) (Diametros, 2008)
Celem niniejszego artykułu jest omówienie zasadniczych tez modalnego realizmu i wskazanie trudności, do jakich prowadzi akceptacja realistycznych postulatów. Szczególną uwagę zwraca się na konsekwencje płynące z teorii odpowiedników, która w różnych formach wydaje się być integralną częścią modalnego realizmu. Stąd do zasadniczych konsekwencji tej teorii modalności należy zanegowanie istnienia trans-światowych obiektów. Ostatnia teza skutkuje niepokojącym zachowywaniem się nazw własnych w zdaniach z funktorami modalnymi. Autor artykułu argumentuje, że takie zachowanie się nazw własnych w zdaniach modalnych sprawia, iż modalny realizm nie jest autentyczną teorią modalności.