(untitled) (Diametros, 2007)
W swoim artykule analizuję fragment 1276b16-1277b30 Polityki Arystotelesa, w którym zajmuje się on stosunkiem zachodzącym pomiędzy cnotą dzielnego obywatela a cnotą dzielnego człowieka. Wskazuję na wymienne stosowanie przez Stagirytę przymiotników spoudaios i agathos. Odwołując się do anglojęzycznych prac, staram się wykazać, że w analizowanym fragmencie znaczenie funkcjonalne i moralne przymiotnika „dobry” w odniesieniu do człowieka nachodzą na siebie. Podkreślam także, że – pomimo pewnych niejasności – fragment ten w pełni zgadza się z wymową filozofii politycznej Arystotelesa.