(untitled) (Diametros, 2006)
Opublikowana w 1894 roku rozprawa habilitacyjna Zur Lehre vom Inhalt und Gegenstand der Vorstellungen (O treści i przedmiocie przedstawień) Kazimierza Twardowskiego miała okazać się jednym z ważniejszych i najbardziej inspirujących tekstów tego typu w historii filozofii, a jej wpływ nie ograniczał się do kręgu uczniów Franza Brentana czy filozofii Edmunda Husserla, który, pomimo wielu istotnych różnic, nie krył uznania jakim darzył znaczenie pracy Twardowskiego. Eduard Morscher, znany badacz dzieł Bolzana podkreśla, że fakt, iż autor tej rozprawy przeprowadził większość swych kluczowych rozstrzygnięć w toku polemiki z poglądami autora Wissenschaftslehre oznacza, że to właśnie Twardowski, a nie Husserl przyczynił się najbardziej do „ponownego odkrycia” tego niedocenionego w swych czasach filozofa, logika i matematyka. Celem tego artykułu jest przybliżenie Bolzanowskiej koncepcji przedstawień bezprzedmiotowych oraz sposobu, w jaki Kazimierz Twardowski odwoływał się do niej w swej słynnej rozprawie habilitacyjnej. Postaram się wykazać, iż Twardowski w swych rozważaniach znacznie oddala się od właściwego sensu fundamentalnych pojęć Wissenschaftslehre, a tym samym polemizuje nie tyle z koncepcją Bernarda Bolzana, lecz z jej istotną modyfikacją.