Duch ludzki a historia u Diltheya (Diametros, 2008)
Recenzja książki: Wilhelm Dilthey, Budowa świata historycznego w naukach humanistycznych, przeł. E. Paczkowska-Łagowska, słowo/obraz terytoria, Gdańsk 2005.