Czy istnieje potoczne pojęcie świadomości fenomenalnej? (Diametros, 2022)
Filozofowie i naukowcy odwołują się do szczególnego, oczywistego dla wszystkich świadomych ludzi charakteru świadomości fenomenalnej. Do niedawna nie dysponowaliśmy żadnymi ustaleniami empirycznymi na temat potocznego poglądu na temat świadomości. W ostatnich latach, w ramach eksperymentalnej filozofii świadomości, takie badania zostały przeprowadzone. Zgodnie z wiodącą interpretacją ich wyników, fenomenalny aspekt świadomości nie jest jednak dostrzegany przez laików, osoby bez wiedzy akademickiej na temat świadomości. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie czy możemy zaufać tym wynikom. Pokazuję, że istnieją poważne wątpliwości co do trafności przeprowadzonych badań. W konsekwencji, wiodąca interpretacja powinna zostać odrzucona, a tytułowe pytanie o potoczny charakter pojęcie świadomości pozostaje otwarte.
Keywords: świadomość fenomenalna; filozofia eksperymentalna; psychologia potoczna; trafność; filozofia świadomości; oczywistość świadomości