Ontologia kulturowa: zarys konstrukcji (Diametros, 2014)
Projekt ontologii kulturowej ma na celu skonstruowanie takiej modyfikacji Heideggerowskiej ontologii bycia, w której uwzględnione może być historyczne bycie wspólnotowe i kulturowy aspekt wszelkiego bycia. W części pierwszej tematem rozważań są: uzasadnienie użycia określenia ’ontologia kulturowa’, powody konieczności wykroczenia poza analizę fenomenologiczną ku filozofowaniu ontologicznemu, następnie poza analitykę Dasein i podjęcie ontologicznej analizy wspólnot i dziejów, która wymaga przekształcenia ontologii społeczno-historycznej w ontologię kulturową, ponieważ wszystkie sposoby bycia, ludzkie i nieludzkie jednako, mają kulturowy charakter. Omówione są także przedontologiczne wykładnie kultury i rozstrzygnięte pytanie, do czego przydatna może im być ontologia kulturowa.
Keywords: Heidegger; ontologia bycia; ontologia kulturowa; Dasein; kultura; kulturowość bycia; wspólnota; wspólnotowość bycia; dzieje; historyczność bycia