Kilka uwag o postępie w filozofii (Diametros, 2009)
Artykuł jest refleksją nad pojawiającym się od czasu do czasu wśród filozofów i nie tylko pytaniem: Czy w rozwoju myśli filozoficznej mamy do czynienia z postępem? Celem artykułu nie jest jednak udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie, lecz raczej próba rozprawienia się z potocznymi poglądami w tej sprawie, wynikającymi z przyjmowanych na wstępie pewnych, często nieuzasadnionych, założeń dotyczących takich kwestii jak: istota postępu w nauce, pojmowanie historii filozofii czy istota refleksji filozoficznej.