Placebo jako problem etyczny przy ocenie badań klinicznych (Diametros, 2009)
Zastosowanie placebo w badaniach nowych leków stało się obecnie standardem. Dopuszczalność jego stosowania uwarunkowana jest jednak zasadą niezbędności naukowej, oraz ochroną przed ryzykiem związanym z jego zastosowaniem.Autorzy uznają, że metody wielodniowego powstrzymania się od stosowania jakichkolwiek leków, jak i długotrwałe stosowanie placebo zamiast aktywnego leku, w wielu chorobach nie powinny być stosowane z powodu znaczącego ryzyka. W badaniach z zastosowaniem placebo szczególny nacisk powinien być skierowany na właściwą informację wyjaśniającą istotne ryzyko z nim związane. Autorzy podnoszą również problem znaczenia obiektywności badań w oparciu o kontrolną grupę z placebo wobec stwierdzanego oddziaływania terapeutycznego samego placebo. Placebo może być bez ograniczeń stosowane tam, gdzie nie ma sprawdzonych metod leczenia, natomiast w przypadkach istniejącego skutecznego leczenia zaleca się porównanie nowej metody, z metodą aktualnie uznaną za najlepszą.