Granica czy most? O funkcjach rozumienia w hermeneutyce H.-G. Gadamera (Diametros, 2006)
Tekst dotyczy koncepcji rozumienia Hansa-Georga Gadamera. Przedstawiono w nim argumenty przeciwko tezie Pawła Dybla zarzucającego Gadamerowi, iż znosi on niewspółmierność rzeczy i sposobu jej rozumienia, zapośredniczając pojęciowo niepoznawalność rzeczy.W oparciu o pracę Pawła Dybla wskazano dwie funkcje rozumienia: „zapośredniczajacą” i „różnicującą”. Następnie pokazano, że koncepcja Gadamera oparta jest o twierdzenie, iż funkcja różnicująca nie może być zrealizowana inaczej niż za pomocą środków zapośredniczających. Niemożliwość owa nie oznacza jednak zapoznania różnicy pomiędzy niewyrażalną „rzeczą” i sposobem jej rozumienia. Niewyrażalność „rzeczy” dochodzi do głosu w trakcie procesu hermeneutycznego, którego istotą jest dialektyczna współobecność wykluczających się funkcji. Współobecność ta nadaje procesowi hermeneutycznemu krytyczny i dynamiczny charakter. Pokazano tym samym, iż w hermeneutyce Gadamera prymat funkcji zapośredniczającej jest pozorny.