(untitled) (Diametros, 2015)
Pojawienie się nowych technologii miało znaczący wpływ na rozwój współczesnej psychiatrii. Na sposób wyjaśniania natury zaburzeń psychicznych, klasyfikacji zaburzeń oraz roli i miejsca ekspertów od spraw zdrowia psychicznego wpływają dzisiejsze możliwości skanowania mózgu, badania biochemiczne, poszukiwanie markerów genetycznych oraz rozwój psychofarmakologii. Artykuł ma na celu przedstawienie konsekwencji myślenia technicznego w psychiatrii, podanie przykładów takiego myślenia oraz krytykę jednostronnie technicznego podejścia i wskazanie na etyczne aspekty technicznej wiedzy eksperckiej.