(untitled) (Diametros, 2009)
W artykule zostały wyróżnione znaczące elementy filozofii Kartezjusza, które przyczyniły się do rozwoju debaty na temat "problemu: ciało-umysł". Pod kątem współczesnej filozoficznej dyskusji ukazane zostało ugruntowanie ontologicznego dualizmu Kartezjusza, ażeby w końcowej fazie analizy dokonać krytycznej dowartościowującej refleksji. Możliwość i konieczność badań zarysowanej problematyki posiada również odniesienie do przyszłości. Metodyczne postępowanie cechujące artykuł dotyka zarówno obszaru a priori jak i a posteriori.