(untitled) (Diametros, 2009)
Tematem artykułu jest roszczenie dziecka upośledzonego z tytułu przyjścia na świat w stanie pokrzywdzenia, zwane roszczeniem wrongful life. W artykule zostaje najpierw przedstawiona analiza konstrukcji prawnej roszczenia, która dotyczy takich aspektów jak: podmioty stosunku odpowiedzialności odszkodowawczej oraz prawne przesłanki odpowiedzialności odszkodowawczej, a w tym problem prawnie chronionego dobra dziecka, związku przyczynowo-skutkowego i szkody. Wnioskiem z owej analizy jest to, że na gruncie obowiązującego prawa polskiego roszczenie wrongful life zostałoby oddalone jako niezasadne. Po dokonaniu analizy prawnej, przedstawione zostają również problemy natury filozoficznej, które owo roszczenie rodzi, takie jak: problem nieistnienia, problem prawa do tego, by nie zostać poczętym oraz do nieurodzenia się, problem oceny wartości życia ludzkiego oraz problem wolności i autonomii prokreacyjnej. Na końcu przedstawione zostają etyczno-społeczne problemy roszczenia, takie jak: promowanie postaw proeugenicznych i proaborcyjnych, stygmatyzacja upośledzonych dzieci, dyskryminacja na tle zdrowotnym, zmiana standardu usług medycznych oraz kwestie dotyczące opieki społecznej. Analizy te prowadzą do wniosku o konieczności stworzenia regulacji prawnych wyłączających możliwość tego typu roszczeń. Jednocześnie postuluje się przy tym wzmocnienie świadomości odpowiedzialności rodzicielskiej i stworzenie odpowiednich struktur prawno-społecznych, wspierających upośledzone dzieci i ich rodziny.