(untitled) (Diametros, 2009)
Problematyka artykułu wyraźnie odbiega od większości zagadnień poruszonych w niniejszym tomie, bowiem w punkcie, w którym eksperymenty z udziałem żywych probantów zostają zakończone, rozpoczyna się obszar badawczy określany jako badania na zwłokach. W potocznym odbiorze temat działań na zwłokach wydaje się marginalny, ale warto się z nim naukowo zmierzyć, bo – jak mówiono już w starożytności – stosunek do ciał zmarłych charakteryzuje wrażliwość społeczeństwa względem żywych. Wydawać by się mogło, że „zwłokom nie można zaszkodzić”. Czy jednak taka teza jest poprawna? Zamierzeniem finalnym tekstu jest falsyfikacja takiej tezy oraz uzasadnienie konieczności formułowania wymagań moralnych wobec działań na ludzkich zwłokach. Na realizację założonego zadania badawczego złożą się następujące kroki: zdefiniowanie przedmiotu badawczego, czyli zwłok, oraz określenie jego statusu ontologicznego, a także charakterystyka zakresu badań z wykorzystaniem ciał zmarłych jako ważnej płaszczyzny naukowej. Następnie egzemplarycznie przedstawione zostanie jedno ze stanowisk optujących za dowolnością ingerencji w martwe ciało. W odpowiedzi na bazie personalizmu określony zostanie status moralny ludzkich zwłok wraz z istotnymi wymaganiami etycznymi dotyczącymi badawczego wykorzystania ludzkiego ciała po śmierci. Na koniec wskazane zasady odniesione zostaną do wskazanych obszarów badawczych.